Raportul Comisiei de Cenzori pentru anul 2015

12 Aprilie 2016, la ora 13:27 / Publicat în Comunicate AJF de Giurgiu AJF Giurgiu / 299 vizualizări

Raportul Comisiei de Cenzori pentru anul 2015

Raport al Comisiei de Cenzori

privind situaţia financiar-contabilă la 31.12.2015


I.                  Introducere     

 

Comisia de cenzori  aprobată în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Giurgiu (AJF) din data de 22.02.2014, formată din drd. ec. SFETCU MARIAN preşedinte, ec. RUSE SORIN şi jur. CIUPITU SILVIU, membri.

            În actul de evaluare întocmit de către Comisia de Cenzori,  Asociaţia Judeţeană de Fotbal Giurgiu a fost reprezentată de către prof. LESEANU VIOREL – preşedinte, ec. RADULESCU GABRIEL STELIAN – trezorier  şi prof. BARBU FLORENTIN – secretar.

 

            Obiectivele Raportului Comisiei de Cenzori le-au reprezentat organizarea şi conducerea contabilităţii, întocmirea situaţiilor financiare şi raportarea activităţii financiar contabile, la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Giurgiu.

 

Scopul prezentului Raport este de a asigura utilizatorii că evidenţa financiar-contabilă a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Giurgiu este conformă cu cadrul de reglementare şi normalizare în vigoare şi reflectă corect situaţia patrimoniului acesteia.

 

            Perioada supusă evaluării Comisiei de Cenzori, a fost 01.01. 2015 – 31.12.2015, în urma căreia a fost întocmit prezentul Raport anual şi depus în termenul legal la sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal.

 

            Baza legală:

·         Legea 82 / 1991 a contabilităţii republicată, cu modificarile şi completările ulterioare;

·         Legea 571 / 2003 privind Codul fiscal, actualizat şi Normele de aplicare a Codului fiscal;

·         Legea 69 / 2000 privind educaţia fizică şi sportul;

·         OMFP 1969 / 2007 privind organizarea şi conducerea contabilităţii unităţilor fără scop lucrativ;

·         Statutul Asociatiei Judetene de Fotbal Giurgiu, aprobat legal;

·         Regulamentul de organizare a activităţii fotbaliastice, aprobat legal;

·         Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal, aprobat legal;

·         Regulamentul disciplinar, aprobat legal;

·         HG 1447 / 2007 privind activitatea fotbalistică;

·         Decretul 209 / 1969  privind Regulamentul de casă, cu modificările şi completările ulterioare;

·         Ordinul 1016 / 2005 privind aprobarea deducerilor personale.


II.               Constatări

 

            Organizarea contabilităţii. În cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal, activitatea finaciar contabilă este organizată şi condusă prin intermediul unei structuri organizatorice de specialitate, încadrată cu un post de 1 / 2 normă de trezorier cu un mandat de 4 ani, studii superioare, ales în cadrul Adunării Generale. Contabilitatea este organizată şi condusă pe baza registrelor contabile obligatorii, a documentelor justificative, cu respectarea principiului dublei înregistrări, cronologic şi sistematic. Operaţiunile financiar contabile înregistrate în contabilitate, sunt reflectate şi raportate anual, prin intermediul  situaţiilor financiare în formă simplificată.

            În cadrul obiectivului a fost verificat existenţa şi utilizarea registrelor contabile obligatorii, aşa cum prevede Legea 82 / 1991 şi a OMFP 1969 / 2007 şi dacă AJF respectă principiile contabilităţii. A fost verificat modul de utilizare al registrelor contabile obligatorii, prin respectarea principiului dublei înregistrări, prin existenţa înregistrărilor operaţiunilor economice aferente, atît în Registrul jurnal, preluarea lor fidelă în Fişele de cont, pe conturi corespondente debitoare şi creditoare cu urmărirea respectării funcţiei lor contabile, prin respectarea înregistrărilor cronologice în registrul jurnal şi în Fişele de cont, la momentul producerii lor şi a principiului înregistrărilor sistematice a operaţiunilor, pe feluri de operaţiuni, pe baza documentelor justificative, cât si din punct de vedere al concordanţei acestora cu Registrul jurnal, Registrul Cartea Mare şi Registrul inventar.

            Verificarea Balanţei de verificare sintetică şi analitică, s-a efectuat prin confruntarea rulajelor şi soldurilor din registrele contabile, preluarea acestora din Balanţa precedentă în Balanţa curentă, cumularea rulajelor precedente şi curente, respectiv stabilirea soldurilor finale. De asemenea, a fost urmărit concordanţa soldurilor din balanţele de verificare analitice lunare, cu soldurile din balanţa de verificare sintetică lunară. Activităţile economice ale Asociaţiei de Fotbal Giurgiu, au avut la bază veniturile şi cheltuielile efectuate în anul 2015.

 

            Conducerea contabilitatii a avut în vedere:

-          Investiţii, materiale şi obiecte de inventar;

-          Debitorii şi creditorii Asociaţiei;

-          Trezoreria Asociaţiei;

-          Cheltuielile şi veniturile Asociaţiei.

             În perioada evaluată, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Giurgiu nu a efectuat investiţii. Achiziţiile de materiale şi obiecte de inventar, au fost înregistrate pe baza cererilor aprobate de către Preşedintele AJF şi justificate prin bonurile fiscale, facturi emise de furnizorii de bunuri şi servicii, înregistrate cronologic şi sistematic, operaţiune cu operaţiune, preluate fidel în Balanţele de verifcare. Soldurile au fost stabilite pe baza rulajelor debitoare şi creditoare şi a soldurilor iniţiale, preluate fidel în Balanţele de verificare lunare.

La 31.12.2015 AJF Giurgiu a înregistrat în contul de materiale şi obiecte de inventar (ct. 302, ct. 303), un sold debitor de 7.227,38  lei, în conturile clasei de imobilizări (ct. 2121, ct. 2133, ct. 2141, ct. 2678, ct. 2812, ct. 2813 şi ct. 2814), un rulaj debitor cumulat de 197.037,08 lei şi un rulaj creditor cumulat de 117.122,40 lei.

 

            Debitorii AJF Giurgiu sunt evidenţiaţi prin contul 461– debitori şi a înregistrat un sold debitor la 31.12.3015, de 3.630,00 lei. AJF Giurgiu, înregistreză prin ct. 461, pe bază de protocol încheiat cu unele organizaţii (cluburi) sportive, membre ale Asociaţiei Judeţene de Fotbal Giurgiu, operaţiuni repezentând plata contravalorii indemnizatiilor de arbitraj şi asistenţă prestate şi a obligaţiilor datorate conform legii bugetului de stat si care se efectuează prin intermediul AJF. Deşi aceste sume nu aparţin AJF Giurgiu, fiind înregistrate în evidenţa acesteia, ele trebuie prezentate separat şi fidel în documentele de evidenţă contabilă. Conform documentelor justificative – lista aprobată cu asociaţiile sportive care efectuează  aceste operaţiuni, ordine de plată şi extrase de cont, fişa de cont sintetic şi analitic şi fişa fiecărei entităţi conform listei menţionate, balanţe de verificare sintetice şi analitice, sumele menţionate sunt înregistrate în evidenţa contabilă şi materializate în situaţiile financiare.

 

            Creditorii unităţii sunt reprezentaţi de salariaţii unităţii şi colaboratorii acesteia, cu sumele care  reprezintă drepturile lor băneşti pentru activitatea depusă, aprobate în cadrul şedinţelor Biroului Executiv.

            Contribuţia la bugetul consolidat al statului a personalului şi a unităţii, respectiv a  asociatiilor sportive membre care au solicitat virarea contribuţiilor la bugetul asigurărilor de stat pentru indemnizatiile de observare şi arbitraj, s-a verificat prin recalcularea modului de aplicare a procentelor stabilite de legislaţia asigurărilor sociale, respectiv modul de aplicare a prevederilor  OG 91 / 2007 privind unele modificări pentru asugurările sociale. De asemenea s-a verificat respectarea termenelor de depunere a Declaraţiilor fiscale la ITM, AJOFM, CASS. S-a avut în vedere compararea sumelor înscrise în « Declaraţia 112 » şi sumele din Balanţa de verificare aferente fiecărei luni analizate.

            Verificarea debitorilor şi creditorilor a avut la bază documentele justificative (state de plată, referate, ordine de deplasare, facturi), Fişele de cont, Note contabile şi Balanţele de verificare lunare din perioada analizată şi s-a efectuat prin compararea acestora cu cadrul legal aplicabil.     

 

            Trezoreria unităţii este reprezentată de operaţiunile financiare efectuate de unitate, prin bancă – contul 521 şi casieria unităţii – contul 531. Au fost verificate referate de necesitate şi existenţa aprobărilor, bonuri fiscale, facturi şi Ordinele de plată pentru achitarea furnizorilor şi extrase de cont, chitanţele eliberate de unitate pentru încasările care fac obiectul cotizaţiilor, penalizărilor, pentru echipele aflate în competiţie (sanctiunile cu cartonaşe galbene şi / sau roşii, eliberări de carnete şi fişe de înscriere, contestaţii), la nivelul fiecărei luni analizate, conform obiectului de activitate al Asociatiei Judetene de Fotbal Giurgiu.

            Operaţiunile prin casierie au fost verificate prin consemnarea acestora în Registrul de casă pentru plăţile efectuate, referate de necesitate aprobate, bonuri fiscale, facturi emise de furnizorii de bunuri şi servicii etc. şi încasările efectuate conform chitanţelor emise de casieria AJF, respectiv concordanţa înregistrărilor din registrul jurnal cu chitanţele eliberate pentru încasări şi referate aprobate pentru materiale, consumabile, dispoziţii plată / încasare pentru deplasările în interesul AJF Giurgiu şi a depunerilor şi extragerilor de numerar de la bănci pentru încasările depuse sau plata drepturilor cuvenite (salarii, sume achitate colaboratorilor pentru serviciile prestate). A fost verificată concordanţa extraselor de cont, respectiv chitanţele şi dispoziţiile de plată, cu Registrle contabile obligatorii şi Balanţele de verificare, pentru operaţiunile efectuate prin bancă.

            Registrul de casă respectă modul de întocmire şi este organizat şi condus, în concordanţă cu Regulamentul operaţiunilor de casă, Legea contabilităţi şi Normele de utilizare a formularelor comune în economie. De asemenea se respectă prevederile OG 15 / 1996 privind plăţile cu numerar.

            La 31.12.2015 AJF Giurgiu a înregistrat în contul 5121 – banca un sold debitor de 61.042,06 lei şi în contul 5311 – casa, un sold debitor de 1.086,32 lei.

 

            Cheltuielile şi veniturile unităţii. Cheltuielile reprezintă operaţiunile economice efectuate în perioada analizată, respectiv veniturile obţinute de unitate în aceeaşi perioadă.

            Au fost verificate facturile emise de furnizorii de servicii şi materiale şi / sau obiecte de natura obiectelor de inventar, ordinele de plată, înregistrate pe baza Notelor contabile în Registrul Jurnal, Fişa de cont pentru operaţiuni diverse şi Registrul Cartea Mare, referatele şi dispoziţiile de plată întocmite şi aprobate de preşedinte, pentru diferite achiziţii de materiale şi consumabile (achiziţii obiecte de inventar, materiale, consumabile).

      Veniturile obţinute de unitate au la bază chitanţe eliberate de casieria unităţii ca urmare a primirii sumelor, în concordanta cu obiectul de activitate al unitatii şi evidenţiate în contul 5311 – Casa. Operaţiunile derulate prin bancă au la bază Ordine de plată pentru activităţile cuprinse în obiectul de activitate al AJF, derulate prin contul 5121 – conturi deschise la bănci, conform extraselor de cont emise de bănci aferente operaţiunilor efectuate de unitate. Veniturile sunt constituite din înscrieri,  sancţiuni pentru cartonaşe, contestaţii, transferuri, diferite taxe specifice, observatori, etc., fiind în concordanţă cu Balanţele de verificare, Fişele de cont (5121 - conturi la bănci şi 5311 - casa), Notele contabile şi Registrul jurnal. De asemenea, o altă sursă de venit o reprezintă  comisionul de 400 lei / an perceput de la membri ai Asociaţiei care au solicitat plata indemnizatiilor de observare şi arbitraj prin intermediul acesteia, conform protocoalelor încheiate şi aprobate în cadrul Biroului Executiv.

      La 31.12.2015, AJF a înregistrat prin conturile aferente Clasei 6 de conturi – Cheltuieli, un total cheltuieli în sumă de 257.945,32 lei, iar prin conturile aferente Clasei de conturi 7 – Venituri, un total venituri în sumă de 258.105,84 lei. Contul 121 are la data de 31.12.2014 un sold debitor de 4.176 lei, repratizat la 01.01.2015 în creditul contului 117.1 – rezultatul reportat, rezultând un sold creditor de 123.304,23 lei.

 

            Întocmirea situaţiilor financiare. Unitatea întocmeşte situaţii financiare simplificate, Bilanţul contabil la 31.12, Fluxul de trezorerie şi Contul de profit şi pierdere.

            Balanţa de verificare întocmită la 31.12.2015 are la bază sumele cumulate din balantele de verificare întocmite lunar, de la 31.01.2015, prin preluarea soldurilor şi rulajelor din balanţele precedente, rulajele şi soldurile lunare privind conturile deschise cu care operează unitatea.

            Corectitudinea întocmirii balanţelor de verificare s-a efectuat prin confruntarea documentelor justificative cu Registrul jurnal, Registrul Cartea Mare, Fişa de cont, rulajul şi soldul conturilor din aceste registre, respectiv compararea lor cu sumele înscrise în balanţele de verificare întocmite.


III.            Concluzii

 

            Organizarea şi conducerea contabilităţii are la bază prevederile Legii 82 / 1991 a contabilităţii actualizată şi OMFP 1969 / 2007 privind organizarea şi conducerea contabilităţii unităţilor fără scop lucrativ, legislatia privind asigurările sociale, legislaţia privind activitatea  sportivă şi regulamentele privind desfăşurarea activităţii fotbalistice aprobate legal.

            La 31.12.2015, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Giurgiu a înregistrat un excedent de 160,52  lei, înregistrat în creditul contului de rezultate 121- excedent / deficit.

            Se evidențiază în contabilitatea Asociației de Fotbal Giurgiu, în contul 461 – Debitori, sumele primite de asociațiile membre, reprezentând contravaloarea prestatiilor de arbitraj și observare, respectiv plata datoriilor către bugetul de stat privind asigurările sociale, ceea ce în acestă situație asociațiile membre care au solicitat acest serviciu de plată a acestor datorii, nu au statut de debitori, așa cum este definit de Planul de conturi aprobat legal.

            Din punct de vedere al organizării şi conducerii contabilităţii, înregistrările reflectă fidel operaţiunile economice efectuate de AJF. Veniturile şi cheltuielile sunt în concordanţă cu obiectul de activitate al Asociaţiei. Taxele şi onorariile (vize şi penalităţi) aplicate, în relaţiile cu participanţii la competiţie sunt în concordanţă cu Legea 69 / 2000 privind educaţia fizică şi sportul, respectiv Regulamentul AJF aprobat legal, Regulamentul de organizare a activităţii fotbaliastice şi Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal, aşa cum au fost aprobate. O altă sursă de venit, o reprezintă comisionul de 400,00 lei / an, încasat de la fiecare asociaţie sportivă membră, perceput pentru plata serviciilor de arbitraj şi observare a jocurilor de fotbal, care a optat pentru plata acestor servicii prin Asociaţia de fotbal, precum şi pentru reţinerea şi virarea obligaţiilor la bugetul de stat, aferente acestor sume.


IV.            Recomandari

 

Aprobarea în cadrul Adunării Generale a excedentului de 160,52 lei şi înregistrarea corespunzătoare a acestuia la 01.01.2016, în contul 117 – rezultatul reportat. De asemenea, se impune utilizarea eficientă, eficace şi economică a resurselor financiare, umane şi materiale aparţinând Asociaţiei Judeţene de Fotbal Giurgiu, la un nivel rezonabil, pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin regulamentele Asociaţiei.

Se impune evidențierea în contabilitatea Asociației de Fotbal Giurgiu, separat de contul 461 - Debitori, a operațiunilor reprezentând plata datoriilor către bugetul asigurărilor sociale, a prestatiilor de arbitraj și observare, care reprezintă obligația fiecărei asociație membră gazdă în cadrul derulării competiției fotbalistice. Se recomandă, uilizarea conturilor 451- Decontări între entitățile afíliate (cont bifuncțional), care reflectă cel mai apropiat raporturile juridice dintre asociațile membre și Asociația Județeană de Fotbal Giurgiu.

Pentru întărirea disciplinei financiar–fiscale în cadrul AJF Giurgiu, Comisia recomandă limitarea opreaţiunilor de plată prin casierie, numai pentru necesităţile zilnice curente, iar pentru achitarea furnizorilor de servicii de protocol, a serviciilor de utilităţi, salariilor, precum şi a altor operaţiuni economice, să se deruleze prin bancă. În acest sens, se impune aprobarea unui plafon de casă zilnic, la o sumă rezonabilă, astfel încât să asigure plata cheltuielilor curente zilnice. Pentru asigurarea îndeplinirii acestui obiectiv este necesar încheierea de contracte cu furnizorii de materiale şi materiale de natura obiectelor de inventar, prestări de servicii şi alte activităţi.

Pentru asigurarea principiului transparenţei, comisia de cenzori recomandă, de asemenea, afişarea pe site-ul Asociaţiei a Bilanţului contabil la 31.12.2015, aprobat.

          

Comisia de cenzori solicită conducerii Asociaţiei de Fotbal Giurgiu să analizeze recomandarile propuse în prezentul Raport  si să decidă in consecinţă.    

           

La încheierea verificării documentelor contabile ale Asociaţiei de Fotbal Giurgiu, a situaţiilor financiare solicitate de catre cenzori, acestea au fost restituite în totalitate, conducerii unităţii.

           

Obligaţia organizării şi conducerii contabilităţii Asociaţiei Judeţene de Fotbal Giurgiu aparţine Preşedintelui acestei unităţi şi Trezorierului acesteia şi poartă întreaga răspundere pentru corectitudinea înregistrărilor contabile şi prezentarea informaţiilor în situaţiile financiare şi nu pot fi absolviţi de această răspundere, prin invocarea acestui Raport.

 

           Prezentul raport a fost întocmit în patru exemplare din care un exemplar la Asociaţia de Fotbal Giurgiu.

  

                                                         

COMISIA DE CENZORI:

 

 

 

Preşedinte,  drd. ec. SFETCU  MARIAN

 

 

                                                Membri:      ec. RUSE SORIN

 

 

                                                                    jur. CIUPITU SILVIU

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP