Principii desfășurare Liga 5

01 Noiembrie 2023, la ora 18:59 / Publicat în Comunicate AJF de Imola Ambrus / 456 vizualizări

Principii desfășurare Liga 5

 

SEZONUL COMPETIȚIONAL 2023/2024

 

 

LIGA 5/Ediția 2023-2024

 

1.   Formatul competițional

 

a) Liga a 5-a (zona Brașov)

Competiţia se va disputa între 10 echipe, în care fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari în sistem TUR – RETUR - TUR, în total 27 etape (27 jocuri).

Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a acumulat cel mai mare număr de puncte și este clasată pe primul loc, este declarată câștigătoarea campionatului, având dreptul de a promova în Liga a 4-a. 

 

b) Liga a 5-a (zona Făgăraș)

Se va disputa între 16 echipe în sistem campionat, în care fiecare echipă joacă, cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu, şi o dată în deplasare (TUR – RETUR), în total 30 etape (30 jocuri).

Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a acumulat cel mai mare număr de puncte și este clasată pe primul loc, este declarată câștigătoarea campionatului, având dreptul de a promova în Liga a 4-a. 

 

Principiile de desfășurare ale competiției

 

1. Principiile de desfășurare ale competiției sunt parte integrantă din ROAF al AJF Brașov

2. Principiile de desfășurare ale competiției vor fi modificate/adaptate pentru fiecare sezon competițional, modificarea fiind aprobată de Comitetul Executiv al AJF Brașov.

3. Campionatul L5 se desfășoară pe baza principiilor: legalităţii, integrităţii, solidarităţii, loialităţii şi fair-play-ului.

4. Membrii afiliaţi ai AJF Braşov şi oficialii acestora sunt obligați, în orice moment, să recunoască, să aplice și să respecte principiile de desfășurare ale competițiilor, statutele şi regulamentele AJF Braşov, precum şi ”Legile Jocului” emise de IFAB.

5. Cluburile sunt responsabile pentru conduita jucătorilor, oficialilor și a oricăror membri care le reprezintă si pot fi sancționate cu penalitate pentru faptele acestora.

6.Cluburile/asociaţiile sportive sunt răspunzătoare de acţiunile sau de comportarea suporterilor proprii, indiferent dacă se află pe teren propriu, în deplasare sau pe teren neutru.

7.Cluburile/asociaţiile sportive organizatoare răspund de ordinea şi securitatea în incinta stadionului şi în zona stadionului, înainte, în timpul şi după terminarea jocului, precum şi de orice incident produs în legătură cu acesta şi vor fi sancţionate,  în caz de abatere disciplinară, în conformitate cu prevederile RD al AJF Brașov.

8. Cluburile răspund direct de modul în care sunt executate sancţiunile de către jucătorii, antrenorii și  oficialii lor sau alte persoane care le reprezintă.

9. AJF Braşov este îndreptățită să perceapă taxe, contribuţii şi penalităţi sportive specifice activităţii fotbalistice, pentru membrii afiliaţi, jucători şi oficiali, potrivit statutului şi regulamentelor în vigoare.

10. Clubul/asociaţia sportivă care nu plătește contribuţiile băneşti şi alte taxe regulamentare până la încheierea unui an competițional, începând cu anul competițional următor nu are dreptul de înscriere în orice competiţie organizată de AJF Braşov (echipele clubului /asociaţiei sportive nu mai sunt programate la jocurile oficiale). Dacă neprogramarea a determinat excluderea din competiţie a echipelor clubului/asociaţiei sportive afiliat, se vor aplica dispozițiile regulamentare în materie.

11. Ierarhia valorică a echipelor participante în campionat se stabileşte prin cumularea punctelor pe toată durata desfăşurării competiţiei.

Dacă două echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării criteriilor prevăzute la art.27 din ROAF al AJF Brașov.

Echipa clasată pe primul loc la finalul campionatului, atât zona Brașov cât și zona Făgăraș, va fi declarată câștigătoarea campionatului, având dreptul de a promova în Liga a 4-a. 

12. În sezonul 2023/2024 se vor menține condițiile privind numărul de maxim 20 de jucători înscriși în raportul de arbitraj, un număr de 5 schimbări posibil a fi efectuate în maximum 3 opriri ale jocului.

Înlocuirile de jucători efectuate înainte de începerea meciului și în timpul pauzei nu reduc numărul de opriri ale jocului astfel cum au fost mai sus menționate.

Pentru evitarea oricărui dubiu, în cazul în care ambele echipe efectuează o înlocuire în același timp, aceasta va fi considerată ca o oportunitate de înlocuire utilizată pentru ambele echipe. Mai multe înlocuiri efectuate de o echipă în timpul aceleiași întreruperi a jocului vor fi contabilizate ca o singură oportunitate de înlocuire utilizată.

În cazul în care dispoziţiile privind numărul maxim al înlocuirilor permise și/sau numărul maxim de momente când au loc înlocuirile de jucători nu sunt respectate, echipa vinovată va fi sancţionată cu pierderea jocului respectiv prin forfait, arbitrii urmând să fie, de asemenea, sancţionaţi

13. Sancţiunile care decurg din cumulul de cartonaşe galbene primite de jucători/antrenori în ediția precedentă a Ligii 5 nu vor fi aplicate în în sezonul competițional 2023/2024, fiind menţinute numai suspendările aplicate pentru alte abateri disciplinare (cartonaş roşu, etc.).

14.Succesiunea etapelor de campionat va fi aceeaşi în tur şi în retur. Echipele nu pot renunţa la dreptul lor de organizare a jocurilor în favoarea echipelor adverse şi nici nu pot juca meciul din organizare proprie pe terenul echipei adverse.

 

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP